Stockholms debatterade statyer

I USA har det den senaste tiden varit en hel del demonstrationer om en staty föreställande en general och slavägare vid namn Robert Edward Lee, här i Stockholm har vi dock inte lika kontroversiella statyer – men vi har faktiskt ett helt gäng statyer även här som skapat uppståndelse!

Att ta en tur till Stockholm är det många som gör under sommaren och om man har vägarna förbi huvudstaden och dessutom följt med i den amerikanska debatten om tidigare generalen och slavägaren Robert Edward Lee som står som staty i Charlottesville, Virginia, ska man veta att det faktiskt finns uppseendeväckande statyer även här. Det är något som bland annat Dagens Nyheter uppmärksammat och skriver i en artikel om olika statyer som föranlett en rad hätska debatter.

8426405-karl-xii-s-staty

Dessa statyer har skapat debatt i Stockholm:

  • Kalkstensskulpturen i Västertorp – sju politiska personer, varav en är Mao Tse-Tung, bildar tillsammans en soffa utanför det statliga badet i förorten.
  • Karl XII-statyn i Kungsträdgården – Sveriges kanske mest kända krigskung skapade rubriker under år 2012 när man på vissa politiska håll i huvudstaden ville plocka bort alla statyer som för tankarna till krig för att istället satsa på fred.
  • Väggmålningen av tre män i Fittja – sattes upp med tillstånd av Botkyrka, men har idag plockats bort då verket hårt kritiserades för att glorifiera kriminalitet då de tre avbildade männen allihop hade kopplingar till kriminalitet under sin livstid.

Självklart finns en hel del andra statyer, konstverk och målningar som skapat rubriker hemma i landet lagom, men just dessa tre har skapat mest debatt och uppståndelse. Idag är det bara Kalkstensskulpturen i Västertorp och Karl XII-statyn i Kungsträdgården som finns kvar till allmän beskådan. Målningen i Fittja plockades bort efter att man belyst den i ett reportage i kvällstidningen Aftonbladet.