Nytt i höst

Nyligen skrevs ett inlägg om hur huvudstaden ständigt förändras, med ombyggnationer, nya byggnader som ploppar upp här och där samt vägnät som utökas. Men det är så en stad i tillväxt ser ut och ter sig, så det är ett bra tecken trots att det kan kännas kaosartat för den som inte är van vid förändringar.

 

Tavlor lampaMen det händer en hel del fantastiska saker i denna öars stad, inte minst inom konstvärlden. I Svenska Dagbladet kan en läsa om den utställning som just nu pågår utanför Thielska galleriet på Sjötullsbacken, på kungliga Djurgården i Stockholm.

Utställningen heter ”The Garden Party” och bakom står kollektivet Kamarade, ett kollektiv som tidigare ställt ut på flera olika platser i Stockholm samt även i Falsterbo. I utställningen som man nu kan gå och se, samlas verk av åtta konstnärer ur olika generationer.

Figuriner som ruvar på hemligheter

Något som går att beskåda, inte just i Stockholm, men näraliggande, är utställningen ”Instrospection” av nyexade Konstfackstudenten Alexander Tallén. Han gör figuriner i delikat porslin och med en teknik som härstammar från 1700-talets rokoko. Han använder sig själv som motiv, något som gör figurinerna till små självporträtt, därav även namnet på utställningen. Det är alltså en väldigt introspektiv utställning som tycks vara både komplexare och mer originell än vad många andra utställningar just nu. Jeff Koons konst ligger enligt en recensent nära till hands om man nu måste jämföra konsten med en annan konstnärs, vilket så klart inte är nödvändigt, men kan vara intressant om man funderar på om man ska gå och se utställningen eller inte. Här en mening som på något sätt sammanfattar självporträtten:

Man kan se att det är en melankolisk och kokett man som tycker om mönstrade kläder och gärna klär ut sig till djur. Men självporträtten är alldeles tysta och ruvar på hemligheter som upphovsmannen inte vill avslöja.