Nu våras det igen

Något som av det härligaste med våren är att alla uteserveringar börjar öppna. Stockholm är en underbar stad i vårljus, med alla fina platser att sitta på i solen blir den ännu härligare. I dag skriver vi om parasoller, bygglov och dyra misstag.

 

stockholm vattenMen det finns ett och annat att tänka på när man ordnar med uteservering, bland annat att dessa inte får starta hur som helst eller byggas hur som helst. En eller annan parasoll från till exempel http://www.arnee.se/ gör dessutom att det blir lite lyxigare känsla över serveringen.

 

I Aftonbladet kan vi läsa om hur kommunals egen lyxkrog Metropol Palais i Stockholm hade en stor inglasad uteservering, som senare visade sig vara ett svartbygge. När det hela avslöjades var man tvungen att riva ner serveringen. Det gäller alltså att ens uteservering följer plan- och bygglagen som för alla andra byggnader och byggnationer. Detta gäller att man har bygglov innan man börjar snickra ihop något utanför ens café eller ens restaurang, annars kan det hela vara för intet. Exempelvis så kostade material, uppsättning och nedmontering av uteserveringen vid Metropol Palais hela 575 000 kronor, en ganska saftig summa med andra ord.

Snart kanske det är slutrökt

Samtidigt kan vi läsa i Dagens Nyheter att rökning kan bli förbjuden på uteserveringar inom en nära framtid. Den där goda ciggen på kaffet kanske alltså snart är ett minne blott. Men hur som helst är det ganska ohälsosamt att röka, och inte så trevligt för de som inte röker att sitta i andras rökpustar. Nu håller regeringen på att utarbeta en strategi för att komma till bukt med rökningen hos befolkningen, och en åtgärd kan vara att förbjuda just rökning på uteserveringar. Bara de senaste åren har 100 000 svenskar dött till följd av rökning och över 800 000 har insjuknat i sjukdomar som relaterar till rökning.