När huvudstaden förändras

I dagens inlägg skriver vi om när Stockholms arkitektur förändras och byggs om, ibland välbehövligt men oftast krångligt och svårt.

Klarastrandsleden StockholmI SvD kan vi läsa om hur Stockholms stadsbibliotek skulle byggas om för ett litet tag sedan men hur planerna på detta lades ned efter stora protester. Nu däremot planeras det för en ny ombyggnad men motståndare till denna förändring vill hävda att det skulle vara bättre att faktiskt satsa på att bygga nya bibliotek i stället. Men frågan är hur många containrar från containertjänst skulle egentligen behövas om man renoverade och byggde om Stockholms stadshus? Antagligen en hel del! Biblioteket skapat av Gunnar Asplund är vida känt för sin arkitektur och inte minst den höga bokhallen där alla som vill ska kunna läsa och drömma sig bort i böckernas magiska värld. Vi får se hur ombyggnaden kommer te sig och vad för protester som kan dyka upp längs vägen kring detta stora projekt.

När vi ändå är inne på ombyggnationer är det intressant att läsa i DN att det faktiskt är billigare att bygga nytt än att helrenovera Södersjukhuset, Sös. Nu planeras det istället för ett nytt akutsjukhus söder om Söder. Men det kommer förmodlingen dröja runt sex till sju år innan sjukhuset är färdigt och står på plats, redo att användas och brukas för allmänhetens bästa och goda.

När Stockholm ändrar karaktär

Ja vår vackra huvudstad, bland öar och bräckt vatten, har verkligen förändrats genom åren, från uppbyggnad av helt nya kvarter till rivning av andra, äldre hus och byggnader. Ibland för det bättre och ibland för det sämre, beroende på vilkens ögon man ser det från. Nedan kan du med lätthet se en film som visar hur Stockholm såg ut mellan 1960 och 1969, en tid då det mullrade av byggen runt om i staden, för att få plats med alla som ville flytta in till Sveriges hjärta.