Dyrt att flytta till Stockholm

Dra på trissor – här kommer sanningen fram, en sanning som säkerligen får många Stockholmare att känna sig sorgsna. Man skriver nämligen i Svenska Dagbladet att det är en myt att en flytt till Stockholm skulle vara ekonomiskt lönsamt. Detta låter självklart helt tokigt, eftersom det alltid varit så att man har flyttat till större städer för att få jobb, utvecklas och jobba sig vidare i livet. Men så är det tydligen inte längre, i alla fall in om man ska tro den undersökningen som har gjorts.lägenheter balkong förort

Så klart är allt inte svart eller vitt, utan det finns bra anledningar till att flytta till huvudstaden utan att en ska bli ruinerad, men på det stora hela är det ganska viktigt att man då redan har ett jobb att gå till. Det är ju nämligen väldigt dyrt att bo i Stockholm och om dy hyr i andra hand kan du behöva betala upp mot 10.000 kvadrat för en lägenhet på knappt 20 kvadratmeter – och då har du ändå tur. Det är inte många som klarar att bo kvar i Stockholm med de hyrorna, om man inte får toppjobb direkt vill säga. Sen är det klart, om man studerar och får CSN samt studentbostad kan det också gå – men när du sedan slutar studera är det viktigt att du har ett arbete (eller ett sparkonto) redo.

Välja ett hus i förorten?

Någonting en kan tyckas vara smart, i och med bostadsbristen i Stockholm och de faktum att folk faktiskt vill flytta dit, är att höja intresset för förorten. Att som nyinflyttad ungdom välja ett hus i en förort som Hagsätra eller Akalla att hyra tillsammans med några andra ungdomar kan göra att det blir en helt annan ekonomisk situation. Det är någonting vi rekommenderar att du ska se över om du är en många som nästa år ska flytta.

Läs gärna även vårt inlägg om valet mellan hus och lägenhet i stan här.