De kulturella mångsysslarna

Är det något som utmärker kulturlivet i Stockholm, och på många andra håll i Sverige, så är det att de flesta kulturarbetare har många järn i elden. Vissa har anpassat sig till en krass ekonomisk verklighet, andra har helt enkelt många kreativa sidor som de vill få utlopp för.

Det finns egentligen hur många exempel som helst, men här kommer någon sorts axplock, som visar på den stora bredden som finns:

  • Dr Alban är utbildad tandläkare, men det är inte med tandvård i Stockholm som han har utmärkt sig. Framför allt är han en internationellt erkänd musiker, som t.o.m. blivit adlad i Nigeria. Dessutom drev han under en period en butik i Stockholm som sålde afrikanska kläder.
  • En annan mångsysslare är Viktor Brobacke, som spelat trombon med nästan alla namnkunniga svenska artister, däribland Moneybrother och Håkan Hellström. Brobacke är även frontfigur i reggaebandet Club Killers, och har medverkat i Björnes Magasin.
  • Lina Thomsgård är förvisso inte musiker, men har arbetat med PR och promotion för en av våra största svenska musikexporter de senaste åren: Robyn. Thomsgård har även grundat Rättviseförmedlingen, en organisation som hjälper alla som vill balansera könsfördelningen, exempelvis manliga barnmorskor till en radiodebatt eller kvinnliga kärnvapenexperter till en tidningsartikel.